9. syyskuuta 2016

Isyyspakkaus - Tuoreen isän selviytymispaketti

Raskausaikana käydään neuvolassa keskustelemassa omasta voinnista ja tutkitaan raskauden etenemistä. Sitten haetaan Kelalta mm. äitiysavustusta ja äidille lyödään neuvolasta läjä lappuja käteen, joista saa vinkkejä jaksamiseen, ruokailuihin, liikkumiseen ja kerrotaan erilaisista vaihtoehdoista, kuten missä pääsee tutustumaan muihin samassa elämäntilanteessa oleviin äiteihin tai puhumaan tuntemuksistaan esim. psykologin tai terapeutin kanssa. Herää kysymys, missä ne isille suunnatut esitteet, tapaamiset ja pakkaukset on? Nainenhan se on joka raskaudessa on "pääosassa", mutta onko kukaan miettinyt mitä kaikkea liikkuu tulevan isän päässä tai miltä hänestä tuntuu?

Kun sain tietää tulevani äidiksi ensimmäistä kertaa, muistan kuinka pääni oli täynnä kysymyksiä. Osaanko hoitaa vauvaa? Onko musta äidiksi? Onko mulla tarjota lapselle ne asiat elämässä, joita se tarvitsee? Osaanko kasvattaa lapsesta kunnon kansalaisen? Jos näitä käy läpi ihminen, joka tuntee vauvan liikkeet ja kantaa sitä kasvavaa pientä ihmistä sisällään 9 kuukautta, niin mitä ajatuksia liikkuu miehen päässä? Mies tuntee mahan läpi potkut, kuulee sydänäänet neuvolassa jos pääsee käynneille mukaan ja näkee ultrakuvat, mutta ei sitä voi verrata siihen mitä äiti kokee odotusaikana.

Raskauden alusta asti tiesin, että annan miehelle jossain vaiheessa isyyspakkauksen, jotta hänkin saa tuntea sen ihanan tunteen, jonka itse sain tuntea, kun esikoista odottaessa sain postista ensin päätöksen myönnetystä äitiysavustuksesta ja myöhemmin hain äitiyspakkauksen postista, joka selkeesti konkretisoi sitä, että vauva todellakin on tuloillaan. Netistä saa tilattua isyyspakkauksia, mutta halusin tehdä pakkauksesta oma näköisen ja omalle miehelle mieluisan. Vedin jutun ehkä vähän överiksi, kun tein isyysavustus päätöksen Kelan äitiysavustus päätöstä jäljitellen. Laitoin päätöksen Kelan kuoreen ja muun päivällä tulleen postin sekaan perjantaina, kun sen viikon sunnuntai oli isänpäivä. Kun näin miehen ilmeen ensin päätöstä lukiessa ja sunnuntaina vielä pakkausta avatessa, tiesin onnistuneeni täydellisesti!

Isyyspakkausta suunnitellessa aloin miettimään mieheni kiinnostuksen kohteita ja koska HIFK on hänen suosikki joukkueensa, heidän logolla varusteltu tutti oli saatava pikkumiehelle! Pakettiin tuli myös Battery energiajuoma, että tuore isä pysyy hereillä yöheräilyistä huolimatta, 6-pack Coca-Colaa, jotta isän nestetasapaino tai verensokeri ei pääse turhan alhaiseksi, suihkugeeli ja deodorantti, joilla saa pestyä puklut pois ja sininen pehmopupu yhteisiin leikkihetkiin. Tilasin myös EMP:ltä tulevalle isälle alla olevassa kuvassa olevan paidan.


Onko muut tehneet tai aiotteko tehdä tulevalle isälle
isyyspakkauksen tai muistaa tätä jollain erityisellä tavalla?
2 kommenttia:

  1. Ihan samaa oon miettiny, että mistä ne isit saa vertaistukea? Ihan yhtälailla vauva on iso muutos myös isälle. Annoin isänpäivänä myös itse kasatun isyyspakkauksen tulevalle isille ja ilme oli kyllä näkemisen arvoinen! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla, että joku muukin on tehnyt itse pakkauksen :) Tuntuu hassulta, ettei isien ajatuksista puhuta, kun yhtälailla se isän mieliala vaikuttaa parisuhteeseen ja sitä kautta äitiin ja sikiöön.

      Poista

Kaunis kiitos kommentistasi! <3